14 kwietnia 2017

Bezglutenowy chleb marchewkowy

Z czym kojarzy się Wam piekarnia? Z bułkami? Pyszną drożdżówką z kruszonką? Najlepszymi pączkami z dżemem? A może jeszcze czymś innym? Ale myślę, że można spokojnie powiedzieć, iż większości skojarzyłaby się z zapachem jaki towarzyszy nam przy wejściu do tego miejsca. Zapachu świeżych wypieków.

Myślę, że każdy z nas miał tak chociaż raz, że trafił akurat na moment, kiedy te wyśmienite bułeczki dopiero co wyskoczyły z pieca, a ich aromat był wszędzie i towarzyszył nam potem do końca dnia. Bo nie ma to jak rozpocząć dnia od kanapki z dobrego pieczywa ;D

Dlatego dzisiaj przyszłam do Was z propozycją na chleb, którego zapach po wypieczeniu unosić się będzie po całym Waszym mieszkaniu. Jest to bezglutenowy chleb marchewkowy, a więc mogą z tego korzystać nawet te osoby, które na wypieki zawierające gluten nie mogą sobie pozwolić! Najlepsze w tym wszystkim jest to, że to my sami robimy ten chleb i wiemy co w nim się znajduje.


Przepis na ten chleb zagościł w moim przepiśniku i mam nadzieję, że u Was także :)


BEZGLUTENOWY CHLEB MARCHEWKOWY

Składniki:

  - 250 g mąki ryżowej
      - 150 g mąki ziemniaczanej
        - 50 g mąki gryczanej
          - 3 jajka
            - 2 marchewki (starte na małych oczkach)
              - 20 g świeżych drożdży
                - 3/4 szklanki mleka ryżowego (przepis już niedługo!)
                  - łyżka cukru (u mnie ksylitol)
                    - łyżeczka soli
                      - 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
                        - 3 łyżki oleju (u mnie kokosowy)
                          - 1/2 szklanki wrzącej wody


                          Sposób przygotowania:

                          1) Zmielone siemię lniane zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie mamy pod ręką zmielonego siemienia lnianego możemy użyć młynku do kawy i zmielić w nim całe ziarenka.

                          2)Drożdże mieszamy z cukrem i lekko ciepławym mlekiem. Odstawiamy na kilka minut.
                          Mąki wsypujemy do jednego naczynia. Następnie dodajemy jajka, sól, marchew startą wcześniej na drobnych oczkach, drożdże z mlekiem, olej i siemię lniane. 

                          3)Ciasto wyrabiamy. Będzie gęste i bardzo lepkie. 

                          4)Odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinno znacznie zwiększyć swoją objętość. 

                          5)Następnie przekładamy ciasto do podłużnej formy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierch ciasta wyrównujemy zwilżoną łyżką.  

                          6)Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na ok. 1 godzinę. 

                          7)Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut w 180-190 st. C.
                          Przed pokrojeniem, chleb studzimy na kratce.
                            SMACZNEGO!


                            Chleb wychodzi bardzo smaczny :) 

                            Jednakże powinniśmy mieć na uwadze, że z racji, iż jest robiony z mąk bezglutenowych, wymaga innego podejścia. Nie będzie on bowiem tak pulchny i nie będzie tak łatwo rosnąć jak wypieki z mąki pszennej. Przy wykonywaniu pieczywa z mąk bez glutenu bardzo ważne jest zachowanie proporcji składników!

                            Mimo to nie należy się zniechęcać, bo zapach jaki będzie się unosił w powietrzu i smak świeżuteńskich kromek jest niezastąpiony i bez porównania! ;D




                            Przepis na chleb zaczerpnęłam stąd. Jednakże ja wprowadziłam kilka zmian.

                            Brak komentarzy:

                            Prześlij komentarz

                            Copyright © Szablon wykonany przez FitKraina